Istoria Clovnului – totul despre clovni

Originea cuvântul englezesc „clown” (clovn) este incerta, dar se presupunea ca a venit de la scandinavul „bulgăre”, ceea ce înseamnă un om aspru sau mitocan, un bădăran.

De-a lungul Evului Mediu, regii şi nobilii au avut clovnii lor: Nebuni şi Jesters ai Curţii, personaje care au fost privilegiate, atâta timp cât ceea ce spuneau ei era amuzant pentru stapanii lor. Acestia au fost de multe ori muzicieni talentaţi, mimi, dansatori calificaţi şi acrobaţi, plini de spirit şi impertinenţă.

Nebunul cu sceptru care isi bate joc, este numit Marotte si are un băţ cu un cap sculptat, infipt in el, şi ciucuri. L-a folosit de multe ori pentru a-si proteja stăpânul.

Buy at Art.com

Nebunul istoriei timpurii a purtat o palarie cu urechi de măgar şi, de multe ori, o coada la costum. S-a prezentat ca un asin si a fost obiect de ridiculizare pentru a nu fi luat în serios.  Palaria si coada au evoluat într-un capison in 3 colturi cu clopoţei la capete. Capisonul şi sceptrul cu ciucuri au devenit simboluri ale acestor Jesters.

Pe scena, vechii clovni englezi au fost cei care provocau râsul. Ei nu au avut un rol real în drame, dar faceau glume şi trucuri si, uneori, se adresau publicului încântat. Shakespeare l-a ridicat pe clovn, oferindu-i replici din piesa, de multe ori el, pentru a reduce tensiunea din tragediile lui. Groparii din Hamlet sunt clovni, de exemplu. Othello avea clovnul lui. Launcelot Gobbo a fost clovnul celebru al lui Shylock.

Buy at Art.com

În Franţa, Pierrot, cu costumul lui specific şi fata pudrata a fost un clovn fericit, cu inima usoara si, de asemenea, un dansator foarte bun.  Personajul lui Pierrot s-a schimbat în timp şi acum este o figura romantica, trista, de multe ori cu o lacrima pictat pe obrazul alb. În contrapartidă, clovnul de sex feminin se numeşte Pierette.

Deşi numele Harlequin este francez, se crede că personajul Arlecchino are originea în Italia, in „Alichino” din Infernul lui Dante. Distingandu-se prin masca lui neagră, capul ras, şi acrobaţie de expert, acesta a fost un personaj preferat în Commedia dell’arte. Ca personaj a evoluat in istorie, si Harlequin  a devenit un erou romantic, popular în pantomima.

Italia ni l-a dat pe Pantalone, iniţial Pantaleone, cel cu figura grava şi pantaloni largi. Tot din Italia, de asemenea, a venit si clovnul, ca personaj tragic, râzând în timp ce inima e franta de tristete.  Opera populară Leoncavallo, „I Pagliacci”, este cel mai bun exemplu în acest sens. Filmul mut din 1928 „Razi Clown, razi”, s-a bazat pe această operă.

Germania ne-a dat  clovnul cu fata pictata, fata cea nepersonala. Costumul german al personajului pe nume Pickelherring a evoluat în ceea ce noi recunoastem acum ca si costumul de clovn tipic, cu pantofi si guler supradimensionate.

preluat:  http://www.allaboutclowns.com

Reclame
Categorii: CLOVNI, ISTORIA CIRCULUI | Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , | 4 comentarii

Navigare în articol

4 gânduri despre „Istoria Clovnului – totul despre clovni

 1. bucuresteni

  Felicitari pentru articol si bine ati venit in blogosfera! Era nevoie de un astfel de blog. Sunt multi iubitori ai circului ca arta in Romania si peste tot in lume. Sunteti pe blogrollul nostru!

 2. Ileana Popeci

  Foarte bine venita aceasta scurta istorie a clovnilor.Haine colorate,nasul rosu,pictat pe fata si intotdeauna ne face sa radem.Dar niciodata,nimeni nu-i retine decat numele de scena.Si e suficient!

 3. Sandu Lascu

  Ehe,ce bucurie e pe copiii din primele randuri,cand in cadrul unui spectacol de circ,sunt abordati de clovni!Toti se ofera voluntari,doar ,doar vor avea norocul sa fie alesi de clovn.De ce clovni comunica atat de bine cu copiii?

 4. Lidia Tanase

  Foarte interesant

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com. Tema: Adventure Journal de Contexture International.

%d blogeri au apreciat asta: