Circul Sidoli o pagina de Istorie a Circului Din Romania

Cel care schimba peiorativul “circari” in artisti de circ, dand Circului din Romania un sediu si o identitate este celebrul Theodor Sidoli.

Constructia Circului se realizeaza pe Cheii Dambovitei pe strada Politiei, asta dupa ce tentativa de a fi construit un sediu al Circului in locul actualului Ateneu Roman,a esuat. Impreuna cu fiul sau Cezar Sidoli, un maestrul al echitatiei, dar si de Franzini Sidoli, al doilea fiu, jongler de mare talent, care patentase numarul cu cele trei revolvere pe care “ le azvârlea în sus, la o distanţă mare, le prindea pe toate în mâini şi trăgea focurile deodată la toate trei“, dar şi cele patru fiice: Luiza, Serena şi Medeea – amazoane, iar Clotilda – dresoare şi călăreaţă.

Iata ce spunea marele ziarist Pamfil Seicaru despre noua institutie: “ Dar circul care m-a impresionat mai mult a fost al lui Sidoli, care avea la Bucuresti un local stabil de zid, în care se tineau pe vremuri adunãrile politice. Cai dresati galopau sau se ridicau pe picioarele dindãrãt, când bãtrânul Sidoli, care purta un barbison ca Napoleon III si mustãti lungi cu vârful ascutit, pocnea din biciul lui lung. In pauze îi vizitam grajdurile tinute curat, ca paharul. Scoalã înaltã de cãlãrie fãcea fiica proprietarului, frumoasa Alma Sidoli, care ne plãcea mai mult când apãrea în tricou trandafiriu si fustulitã de baletistã, sãrind prin cercuri pe care era întinsã hârtie de mãtase. Dintre cei doi frati Sidoli, cel mai mic. Francesco, era jongler cãlare, iar cel mai mare, Cesare, cãlãrea în costum de jocheu fãcând cele mai extravagante figuri. Numai un negru, zidit ca un Adonis, îl întrecea, cãci el sãrea din arenã în picioare pe cal. Odatã, când eram si eu de fatã, a fãcut aceastã sãriturã si Cesare. Atunci negrul, furios, a sãrit peste cal pe bancheta îmbrãcatã în postav rosu ce împrejmuia arena. De acasã auzeam fanfara circului, care se amesteca cu melodiile melancolice ale flasnetelor si cu muzica veselã a bandelor de tigâni ce cântau în fiecare searã la Gambrinus sau la restauranrul Transilvania. Câteodatã veneau si valurile de muzicã de la Pomul Verde, încât nu ne mai puteam orienta ce e muzicã si ce sunt urletele animalelor de la menajerii”.

Circul Sidoli lanseaza prima pleiada de artisti de Circ din Romania. Acestia sunt: fraţii „patru Dumitrescu“, trapeziştii Stroici, clovnul Toni Mărculescu, George Mateescu – primul nostru dresor de elefanţi, Franz Krateyl, clovnii Ciacanica şi Tonino Milea

Circul Sidoli a fost primul Circ Romanesc care a avut primele reprezentatii internationale (1908) si care s-au bucurat de un mare succes.

Afisul Circului Sidoli

Mai era inca pana la desavarsirea artei circului romanesc prin Brindusa Novac si Circ&Variete Globus Romania! Mai era pana la Clovnul de Bronz de la Monte Carlo si Leul de Aur de la Bucuresti.

Categorii: ACROBATI, CIRCURI, CLOVNI, FESTIVALURI, ISTORIA CIRCULUI, SPECTACOLE | Etichete: , , , , , | 3 comentarii

Navigare în articol

3 gânduri despre „Circul Sidoli o pagina de Istorie a Circului Din Romania

  1. Arina@arinuca

    Foarte,foarte interesant.

  2. Interesant!

  3. Pingback: PolitiCalinescu | Politica fata de animale si traditiile culturale - PolitiCalinescu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com. Tema: Adventure Journal de Contexture International.

%d blogeri au apreciat asta: