Momente din Istoria Circului din Romania

Istoria circului romanesc incepe odata cu antichitatea romana. Legiunile romane care au ramas in Dacia pana la retragerea aureliana au adus cu ele si “circul”, fireste intr-o forma empirica. Lupta cu fiarele ( sfarsite deseori intr-un mod tragic) umorul grosier al histrionilor si nu in cele din urma luptele intre gladiatori, au facut deliciul publicului, confirmand ceea ce spunea poetul latin Juvenal : “ Poporul nu mai avea alte doruri si alte slabiciuni/ decat jocurile-n circuri si bucata lui de paine.

Saltimbanci, lupte cu lei ( adusi din indepartata Africa) demonstratii de pugilism, oameni care se lasau arsi cu fierul inrosit, gladiatori si histrioni, aceasta lume avea sa dispara in tot imperiul roman incepand cu secolul V.
In Evul Mediu apar in Tarile Romane pehlivanii, saltimbancii si funambulii. Ei distreaza norodul prin carciumi si iarmaroace. Sunt atestati documentar in cronica vremurilor inca din 1681, cand Constantin Filipescu-Căpitanul, cronicarul Ţării Româneşti, într-o mărturie din anul 1681 vorbeşte despre un pehlivan „carele făcea jocuri minunate şi nevăzute pre locurile noastre“, respectiv „punea în rând opt bivoli, şi se repezia iute şi sărind peste ei, se da în văzduh peste cap, şi cădea în picioare de ceia parte“, sau „un tulpan lung de mulţi coţi, îl ţinea oamenii în mâni cât era, şi mergea călcând pre tulpan şi nu se afunda“

Tot in aceasta epoca se poate vorbi de institutia mascaricilor. Acestia participau la toate serbarile domnesti, fiind imbracati in haine in culori tipatoare si care se aflau in fata alaiului domnesc, la diferite evenimente, calarind invers, spre amuzamentul asistentei. Mascaricii pot fi, intr-o posibila acceptiune, precursorii clownilor.
Secolul XIX, la inceputurile sale, a adus in Tarile Romane diferite companii de Circ internationale. “ Fra Diavolo” sau “ Teatrul cu momite” din Viena, fiind doar doua dintre ele. Iluzionistul Bartolomeo Bosco a avut o rezonanta puternica in randul maselor, incat expresii ca “ boscar” sau “boscarie” defineau in epoca expresii ca excroc si sacamatorie”

Theodor Sidoli pune bazele primului circ profesionist din Romania.

Mai era mult pana la aparitia Circ&Variete Globus Romania, unul din Circurile cu traditie in intreaga lume.

Categorii: ACROBATI, CIRCURI, CLOVNI, ISTORIA CIRCULUI, TRUPE | Etichete: , , , , , | 2 comentarii

Navigare în articol

2 gânduri despre „Momente din Istoria Circului din Romania

  1. Dorina65

    Foarte bine documentat.Habar nu aveam .Felicitari!

  2. Stefania Dobrescu

    Intotdeauna mi-a placut circul

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com. Tema: Adventure Journal de Contexture International.

%d blogeri au apreciat asta: