Philip Astley, inventatorul Circului Modern

Philip Astley (1742-1814) este considerat creatorul circului modern. El s-a nascut pe 8 ianuarie 1742 în Newcastle-under-Lyme, în West Midlands, Anglia, fiindfiul lui Edward Astley. Edward a avut de la inceput o mare pasiune pentru cai, care mai tarziu a fost imbratisata si de fiul sau. La vârsta de 17 ani, Philip Astley a plecat de acasa si s-a inscris in regimentul de cavalerie Dragons Light 15, un regiment de cavalerie nou format de colonelul Granville Elliott.

Dupa o cariera militara in timpul Razboaielor francez si indian ( 1756-1763), unde Philip Astley s-a remarcat, reusind sa captureze stindardul inamic dar si sa-l salveze pe Ducele de Brunswick, acesta este lasat la vatra la varsta de 21 de ani cu gradul de sergent major.

Philip Astley a descoperit ca daca galopeaza intr-un cerc stramt, forta centrifuga ii permite sa execute pe spatele calului figuri aparent imposibile. El a desenat un cerc, iar la data de 9 ianuarie 1768, a invitat publicul sa vada cum face figuri de scrima in aer, in timp ce sta cu un picior pe sa, si cu celalalt pe capul calului. 9 ianuarie 1768 este data de nastere a Circului Modern, iar inelul circular, asa zisa arena, se naste datorita lui Philip Astley.
Philip Astley a intuit ca intr-o epoca in care teatrele nu mai erau subventionate de nobilime singura varianta de subzistenta era vanzarea biletelor. In acest scop, Philip Astley isi construieste propria sala de spectacole, numita Amfiteatrul lui Astley si introduce pe langa echitatie si dresura de cai si numere de magie, pantomima, “omul cu ghiuleaua”, etc. Este momentul sau de glorie. A realizat primul o simbioza intre arta teatrala si “circ”.

Succesul lui a crescut atat de mult incat insusi regele George al III-lea a venit sa asiste la spectacol. Cucerit, i-a vorbit ambasadorului Frantei despre Astley, iar acesta l-a recomandandat regelui Louis al XV-lea. Astley a venit într-un turneu în Franta si a sustinut un spectacol în fata suveranului si curtii, bucurându-se de acelasi succes. În 1780 a pus sa se construiasca la Londra primul circ acoperit unde, în completarea programului ecvestru se prezentau numere cu clovni, câini dresati, acrobati etc. Apoi a deschis alte circuri în provincie, iar în 1783 la Paris, „Amfiteatrul englez” în faubourg du Temple. Aici a debuta în Franta una dintre cele mai mari familii de calareti de circ din Franta – Franconi. Unul dintre meritele lui Astley, în afara de introducerea dresajului de cai în circ, a fost acela de a reuni mascarici si saltimbanci într-un spectacol organizat pe pista.

Categorii: ISTORIA CIRCULUI, SPECTACOLE | Etichete: , , , , | Lasă un comentariu

Navigare în articol

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com. Tema: Adventure Journal de Contexture International.

%d blogeri au apreciat asta: